Påske, æg og urtesuppe

Æg er symbol for påske og forår. Begge to gemmer på livet, et liv der om lidt er klar til at springe ud.

I Danmark starter påskeferie med Skærtorsdag, dagen hvor man traditionelt spiser skidne æg.

Jeg hørte om den tradition, da jeg kom til Danmark. Jeg spurgte vores oldemor om der ikke var noget tradition i disse dage. Hun fortalte mig om skidne æg og om en suppe lavet på urter, af brøndkarse og andre skud, som kommer med foråret.

Jeg har lavet den ret lige siden. I dag er den ret mere populært, men den gang jeg lavede den var der ingen der vidste, hvad det var.

Jeg elsker den, den er nemt at lave og smager pragtfuld. Og så er det også en dejlig vegetar ret.

Det er vigtigt at du har gode ingredienser til skidne æg:  Økologiske æg, et godt økologisk smør, en god sennep, det kan være din favorit. Jeg bruger en stærk Dijon sennep. Og meget vigtigt et godt økologisk sødmælk.

Tilberedningen er enkel:

  1. Æggene skal være blødkogte, så blommen flyder ud, når du skærer i dem.
  2. Start med at lave en hvid sauce med smør og mel. Jeg river altid lidt løg i (1/4 løg er nok) inden jeg kommer melet i. Så rører jeg godt det, ind til duften bliver sødt. Smørret og melet ristes lidt og det dufter allerede af en god bechamel. Du må heller ikke give den for meget. Dette er afgørende for saucen. Jeg hælder koldt mælk på,  1-2 dl, og rører i det indtil det former sig til en fin kugle. Så hælder jeg mere mælk i, og rører igen til dejen igen samler sig. Jeg fortsætter til jeg har den ønskede konsistens. Krydr med salt.
løg, smør og mel
Løg og smør

 

Løg, smør, mel

 

 

3. Når bechamelsauce er færdig. Putter jeg 2 spsk sennep i og rører i det. Så kommer jeg de hele æg i. Krydrer med lidt peber.

Retten er færdig

 

Urtesuppen

Jeg elsker at lave denne suppe i starten af foråret, normalt vil jeg bruge friske skud, som vokser ude i haven, som fx rabarber skud, men i år, var der intet at hente. Så jeg gik på supermarkedet og købte det der mest lignede skud. Jeg købte brøndkarse og grønne asparges.

løg, brøndkarse og asparges

Desuden kom jeg i suppen, et stort løg, 1 porre, friske salvie blade, olivenolie til at stege og salt.  Til tilbehør: Et godt ristet hvidt brød, manchego ost og frisk kardemomme. Det er min egen version af suppen. Den får en lidt sydlandsk træk.

Tilberedning er også simpel og resultatet er god:

  1. Hak løget, hak porren. Bræk asparges, der hvor de bøjer af sig selv, og kasser den nederste del. Skær resten i mindre stykker. Fjern de groveste stilke fra brøndkarse, brug resten.
  2. I en supergryde varmer du ekstra jomfru olivenolie op, kom løg og salt og steg. Steg ved svag varme og rør jævnligt i det. Tilsæt asparges og bliv ved med at stege. Asparges vil begynde at riste og dufte godt og løget vil blive ved med at stege og til sidst vil nærmest forsvinde bland asparges. Tilsæt så porre,  brøndkarse, salvie  og 1 liter bouillon (høns eller grøntsag). Sæt låg på og småkoger i ca 20 min.
  3. Rist en skive godt hvidt brød. Det skal være godt ristet. Brak det på en dyb tallerken. Knus kardemomme fint i en morter (kan udelades, men jeg kan godt lide det, det giver en god kontrast til urterne)Riv manchego ost.

Drys reven ost over brødet og et lille drys kardemomme (suppen må ikke smager af kardemomme, så er den ødelagt) Hæld den spilkogende suppe henover brødet.

Det smager vidunderligt. Her har du også en god vegetar ret, som du kan lave hele foråret.

Leave a Comment