Besøg fra Catalonien og flæskesteg

Vic, min hjemby

I dag fik jeg besøg af nogle fra min hjemby Vic. Havde ikke set dem i 45 år. Det var en kvinde med hendes mand og tre døtre.

Jeg var både spændt, meget glad og nysgerrig for at møde hende, og familien.

Jeg ville lave noget dansk mad, så jeg tænkte flæskesteg med brun sauce og kartofler. Sild og rygeost.

Jeg skulle købe godt kød.

På indkøb:

Jeg stod i supermarkedet og undrede mig over, hvor meget flæskesteg og lignende der var at vælge i mellem. 

Normalt spise jeg ikke så meget kød, så jeg køber det sjælendt. Jeg kunne købe en flæskesteg på næsten to kilo for 66 kr. Alt kostede mellem 50 og 60 kr. Det chokerede mig, at det var så billig. Der var ikke andet, så jeg tog et stykke og puttede i min indkøbs kurve.

Jeg havde det ikke godt med det, begyndte at tænke, hvad mon de griser har fået at spise, og hvor dårlig de har livet. Jeg lægger den tilbage på sit plads og prøver på at finde en økologisk i stedet for. En økologisk koster tre gang så meget. Der er meget lidt at vælge imellem. Jeg køber det med det samme, og er glad for at have fundet det.

Lav en god flæskesteg med sprød svær og lækre sauce. Hvordan?

  1. Køb rigtig gode råvarer
  2. Gør alle ingredienser klare. Tjek om der er skåret igennem i sværen, og skær godt igennem de steder, der mangler. Flæskestegen gnides med salt på begge sider. Gnid særlig ned mellem sværen med salt. Man skal kunne mærke saltet, når man spiser den. Krydr også med frisk kværnet peber. Læg den over en ovenrist. Flæskesteg skal ligge så plant som muligt. Om nødvendigt kan du sammenkrølle sølvpapir og læg den under. Det er næsten altid nødvendigt, den må ikke hænger på nogen steder.
  3. Til saucen har jeg brugt, 1 løg parteret i fire dele, 2 gulerødder i fire dele hver, 2-3 laurbærblad, 1 stykke fennikel, timian. (Jeg har altid en buket tør timian og andre krydderier i mit køkken, som jeg selv tørre) 3 dl vand, 2 dl rødvin Vallmajor. Sæt al det i en bradepande. Sæt den over en ovenplade på nederste rille.
  4. Sæt risten med flæskestegen over bradepanden. Sørg for at stegen er centreret i midten a ovnen. Tænd oven på 200 grader. i 1 time og 15 min. Min steg var på 1 kg. Du kan tjekke det en gang i mellem, men stegen skal være godt brunet over det hele og sværen er rigtig sprød. Hellere at den får for meget end for lidt.
  5. Saucen. Tag stegen ud og dæk med sølvpapir. Si skyen over en pande og kog lidt ind med en god klat smør. Smag til med salt og jævn til sidst med lidt kartoffelmel rørt med koldt vand. Jeg bruger ikke kulør men saucen var hel pænt brun, og smagte fantastisk. Og flæskestegen føltes ikke en gang fedtet, sværen var sprød og fuld af smag. Det kan betale sig at købe god varer, og så er det godt for os og for miljøet. Ud over det havde jeg en medister med rødvin pakket i sølvpapir. Det smagte også super godt.
  6. Jeg har ingen billeder af den færdig ret, da jeg havde gæster og var distraeret, men det smagte himmelsk.

 

Leave a Comment